D1film

Vít Janeček

Vít Janeček (1970), režisér, pedagog, publicista a producent. Absolvent FFUK a FAMU, v 90. letech se věnoval kurátorství (Roxy, Archa, historické retrospektivy na MFF Karlovy Vary), od roku 2002 působí na FAMU, kde spoluzaložil a první léta vedl Centrum audiovizuálních studií, v letech 2012 až 2015 vedl anglickou sekci FAMU – FAMU International, v roce 2015 byl jmenován členem české komise pro UNESCO. V roce 2014 se svojí ženou režisérkou a producentkou Zuzanou Piussi založil společnost D1film a od roku 2015 v ní vyvíjejí a produkují převážně dokumentární projekty. Jako producent a koproducent v minulosti zaštítil několik svých vlastních filmů  (např. Dobrodružství Anny Barbory a Závod ke dnu), v roce 2014 barmsko-český celovečerní hraný film Mnich (r. The Maw Naing), v rámci projektu Ministerstva zahraničních věcí a FAMU v Barmě, který vede od roku 2006.

Režijní filmografie:

  • Léčba dějin (2013)
  • Závod ke dnu (2011)
  • Skvělá příležitost (2010)
  • Ivetka a hora (2008)
  • Dobrodružství Anny Barbory – Mezihra (2008)
  • Dějiny Jaroslava Šabaty (2008)
  • Pravidla hry – vymezení prostoru (2004)
  • Bitva o život (2000, spolu s M.Jankem a R. Vávrou, 88 min)
  • Houba (2000, 57 min.)
  • V centru filmu, v teple domova (spolu s P. Markem, 1997, 48 min.)
  • Rodina v poušti (1994)

Ko/producentská filmografie:

  • Těžká volba (r. Zuzana Piussi, 2016, p: D1film + Punkchart films)
  • Přímý přenos (r. Zuzana Piussi, 2014, p: D1film)
  • Mnich  (r. The Maw Naing, 2014, ČR-Barma, 93 min., p: FAMU + One Point Zero + ČT)
  • Závod ke dnu (r. Vít Janeček, 2011, 83 min., p. ČT + Vít Janeček) 
  • Skvělá příležitost (r. Vít Janeček, 2010, 63 min., p. Vít Janeček + IOM)
  • Dobrodružství Anny Barbory – Mezihra (r. Vít Janeček, 2008, 57 min., p. Vít Janeček)
  • Pravidla hry – vymezení prostoru (r. Vít Janeček, 2004, 98 min., p. Negativ + Vít Janeček)